Hvorfor må DU tenke på IPv6

Av Hilde Martinsen 18. juli 2017

IPv6572x381.png

Hva er IPv6 og hva har det med deg å gjøre? Det er vel lettere å spørre seg selv om man ønsker å ha tilgang på internett, eller om man har mange ulike enheter som skal på nett. Er svaret ja, da må du bry deg om IPv6!

I vår digitale hverdag har vi sannsynligvis til enhver tid noe koblet opp mot internett. Arbeidshverdagen vår og også fritiden vår avhenger av tilgangen til nettverket. Vi er omgitt av enheter som skal forenkle og gjøre vår hverdag mer lønnsom, enklere og tidsbesparende, men for å gjøre dette må det være en interaksjon mellom enhetene, nettet og oss. Og det som gjør dette mulig er nettopp nettverkstilgangen.

Hva er IPv6?
Når alt skal på nett, øker så klart behovet for IP-adresser. Det er fordi alt som kobles til internett trenger en unik adresse. For å kunne kommunisere via Internett må datamaskiner og andre enheter som skal på nett ha avsender- og mottakeradresser. Disse numeriske adressene kalles IP-adresser. Både IPv4 og IPv6 er IP-adresser. Mens IPv4 er forrige generasjons adresse og som det snart er tomt for, må vi klargjøre for IPv6 som er neste generasjons adresse og fremtiden i vår digitale hverdag.

Hvorfor MÅ jeg tenke på IPv6?
Alle enheter (PC, nettbrett, mobiltelefon og lignende) må ha en IP-adresse for å kunne kommunisere med andre enheter på internett. Enhetens IP-adresse brukes som identifikasjon overfor andre maskiner på nettet, og for å eksplisitt adressere til korrekt mottaker. Derfor kan ikke to enheter i et nettverk ha samme adresse. Så ønsker du å knytte flere digitale enheter til nett, ja da må du ha tilgang på flere adresser og disse får du via IPv6. Støtte for IPv6 må implementeres av både maskiner og internettleverandører, og her i Norge har utviklingen gått raskere enn i mange andre land. Allikevel er vi langt fra mål og den nye internettprotokollen må tas på alvor.

Fordelene med IPv6
Det vil ikke være noen fare for at IPv6 adressene blir brukt opp. Dette vil igjen føre til at Internett blir enda mer integrert i hverdagen vår fordi vi via nettet vil kunne styre og integrere mange flere enheter i vår digitale hverdag. Maskiner vil også automatisk kunne konfigurere seg selv med IP adresse og domene navn. Det vil bli større økonomiske fordeler på grunn av ny funksjonalitet som vil bedre sikkerhet og økt tjenestekvalitet. Siden sikkerhet er lagt inn i IPv6 kan dette være med på å øke den elektroniske handelen. Noe som vil kunne gi store fordeler i detaljhandelen.

Klar for IPv6?
Hvis du vil sjekke ut om du er klar for IPv6 kan du ta turen til test-ipv6.com som lar deg både se om nettleseren din er klar for IPv6, og om DNS-serveren til nettleverandøren din bruker IPv6.

Ønsker du en hurtigguide over det det nødvendigste du trenger å vite om IPv6? Da anbefaler vi deg å laste ned vår gratis infografikk!


New Call-to-action

 

Eller ta kontakt med oss for en prat om nettverksinfrastruktur som kan ta deg med inn i fremtiden.

New Call-to-action

New Call-to-action

Temaer: IPv6


Hilde Martinsen's photo

Av: Hilde Martinsen

Hilde jobber som Content Manager og Markedskonsulent i Datametrix. Hun har jobbet med web og SoMe i en årrekke, og har 26-års erfaring fra media bak seg. Hun brenner for via tekst å forenkle forståelsen og tenne interessen for teknologi, IT, IoT (Internet Of Things) og digitalisering. Hilde er selvutnevnt skapnerd når det kommer til IT og har også en fortid som serveradministrator og Mac-ansvarlig bak seg. Både jobb og fritid brukes på digital innholdsproduksjon, SoMe, foto, video og SEO for flere digitale kanaler.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Kommentarer

Om Datametrix-blogg

Datametrix-blogg leverer innsikt om digitalisering, samhandling, sikkerhet og nettverksinfrastruktur.

Besøk www.datametrix.no

New Call-to-action

Siste innlegg

5 geniale tips for bruk av kontaktsenter
Hvor lett kan mobilen din hackes?
Slik kan kontoret gjøre deg smart
Smarte bygg er delingsøkonomi i praksis
Vil roboter ta over jobben din?